"Така заемаме страна в един конфликт, в който нямаме никакъв интерес", заяви той

 

Европейският съюз и Турция договориха сделка за спиране на миграционната вълна. Европа ще даде пари на южната ни съседка, за да подобри условията на живот на бежанците. В замяна Турция получава пари, визови облекчения и подновяване на преговорите за влизане в ЕС. Европа ще даде на Турция 3 милиарда евро, но еднократно.  

 

Къде е България в конфликта Турция - Русия и идва ли нов бежански поток коментира в „Здравей, България” журналистът Иван Гарелов.

 

"Нашата политика започва да звучи по-координирано. В позициите на премиера Борисов виждаме един адекватен на обстановката баланс между двете противостоящи си империи”, на мнение е той. 

 

"Надявам се, че в този момент той оценява, че ходът, с който България прие да лансира идеята за зона за сигурност по турската граница, е погрешен, тъй като тя има опасна роля. Турция е заинтересована от тази зона за сигурност поради няколко причини – да бъде буфер между Турция и Сирия, както и там да има възможност да бъде създадена турска автономна република”, заяви Иван Гарелов.

 

"С това, че заемаме позиция в полза на създаването на зона за сигурност ние се обявяваме против кюрдите и така заемаме страна в един конфликт, в който нямаме никакъв интерес, допълни журналистът.

 

Според него е нужно България да има координирана външна политика по отношение на този конфликт, тъй като позициите на премиера, президента и министъра на отбраната се разминават.

 

На въпрос дали Турция се опитва да въвлече НАТО към челен сблъсък с Русия, Иван Гарелов заяви, че това се прави с цел Русия да ограничи периметъра на своите действия в Сирия, тъй като тя бомбардира тези части, които са близо до границата.