Южната ни съседка изнудва ЕС и иска от него пари, коментира евродепутатът

 

„Може би нито един човек вече не се съмнява, че Турция направлява мигрантския поток към Европа. Мисля, че мигрантските потоци няма да бъдат спрени, но ще бъдат намалявани и направлявани докато Турция преследва своите геополитически цели”, коментира в „Здравей, България” евродепутатът Ангел Джамбазки.

 

Късно снощи Европейският съюз и Турция договориха сделка за спиране на миграционната вълна. В замяна Турция получава пари, визови облекчения и подновяване на преговорите за влизане в Европейския съюз. 

 

„Ролята на Турция в момента по отношение на ЕС е роля на гангстер и изнудвач, който преследва своите геополитически цели. От една страна Турция участва в конфликта в Сирия и то на страната на ИДИЛ и е причина за мигрантския поток към Европа. От друга страна – Турция изнудва ЕС и иска от него пари”, коментира още той. „Европейският съвет и Европейската комисия са в ролята на пристиснат в ъгъла, който не знае какво да прави и се съгласява на всичко”, смята Джамбазки.

 

"Не прочетох нищо за това, че Турция ще се ангажира да укрепи границата със Сирия, защото това е един от най-сериозните проблеми в момента", коментира евродепутатът Илияна Йотова.