СГС гледа делото срещу бившия заместник-председател на ДПС

 

Прокуратурата поиска четири години затвор за бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров. Той е обвинен за неплащане на данъци в особено големи размери, ощетили хазната с над 18 000 лева, както и за укриване на авоарите си на стойност над 700 000 лева в швейцарски банки.

 

Още по темата

Процесът срещу Бисеров е на път да постави рекорд. Делото срещу него започна в 10 часа тази сутрин и ще приключи в края на работния ден. Прокуратурата поиска и конфискация на над 700 000 лева от авоарите на сметките на Христо Бисеров в Швейцария.

 

Бяха призовани трима свидетели, беше изслушано и едно вещо лице, което предостави финансова експертиза. В началото на заседанието съпругата на Бисеров - Мария, доведеният му син Ивайло Главинков отказаха да свидетелстват по делото, а законът им го позволява.  

 

Третият свидетел е полицай, която разказа, че не е открил Бисеров на адреса, който той е заявил.

 

Този адрес е посочен и за кореспонденция в швейцарските банки. Според прокуратурата това значи, че Бисеров има сметките от над десет години. 

 

Според вещото лице през 2012 – 2013-а година Христо Бисеров е харчил много повече отколкото е получавал – поне на хартия.

 

Разбирам в какво съм обвинен, но не разбирам защо”, заяви пред съда Христо Бисеров, след като чу диспозитива на обвинението срещу него.

 

Бисеров е обвинен за неплащане на данъци в особено големи размери, за недекларирани сделки с валутни ценности за над 700 000 лева, както и за това, че през 2013 година не е обявил пред Сметната палата крупни суми пари в сметки в Швейцария. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до осем години затвор.

 

Според прокуратурата неплатените от Бисеров данъци са над 30 000 лева. В края на октомври делото срещу бившия зам.-председател на ДПС не тръгна, тъй като защитата му представи болничен лист.

 

Присъдата на Бисеров ще стане ясна във вторник, 1 декември, в 11 часа.