Те приеха 2 млн. лв. от приходите за осигуровки да отиват за заплати на служителите на НОИ

 

Приключи заседанието на бюджетната комисия. Близо шест часа депутатите обсъждаха парите ни за следващата година. Бяха приети разчетите за Закона за държавното обществено осигуряване, както и парите за здраве за 2016 година. Новото - по предложение на ДПС, депутатите приеха 2 млн. лв. от приходите за осигуровки да отиват за заплати на служителите на НОИ. 

 

Обсъждането на бюджета започна със скандал. Демонстративно депутатите от БСП и „Атака” напуснаха заседанието, защото документите по разчетите за догодина не им бяха раздадени навреме, а две минути преди заседанието.

 

Опозицията видя и промени в Кодекса на труда, за които също не знаеха и които между първо и второ четене са внесени от депутати от ГЕРБ и АБВ. В парламента беше и Мая Манолова, която като омбудсман е внесла свои предложения за промени в бюджета на Здравната каса.

 

Опозицията нарече поведението на управляващите заради това, че не са дали документите „маскарад”.

 

„В момента това, което става, е атентат срещу демокрацията в България. Започва едно заседание, което е предрешено”, заяви Румен Гечев от БСП.

 

Бързото обсъждане на Бюджет 2016 се налага, защото той трябва да бъде внесен за обсъждане на второ четене утре в парламента. Според разчетите пенсиите от 1 юли догодина трябва да се увеличат с 2,5% по швейцарското правило. Семейните помощи за деца също имат лека промяна. За семейство с едно дете те са 37 лева, за две – 85 лева, а за три – 130 лева.

 

Бюджетът на НЗОК за догодина по план се увеличава със 129 млн. лв., дефицитът е заложен да бъде 2%, а растежът – 2,1%.

 

Относно минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. се предвижда тя да стане 420 лв., а през следващите две години е планирано да се задържи на 460 лв. За да се спасят всички разчети по хазната, е заложено и държавата да може да тегли нов заем догодина до 5 млрд. и 300 млн. лв.