Бюджет 2016 е почти приет

 

 

Разпределението на държавните пари за догодина скара депутатите. Защо част от тях напуснаха извънредното заседание на бюджетната комисия и какво ще се случи с доходите ни?

 

Бюджет 2016 е почти приет. Той получи одобрението си от депутатите, но в намален състав. Част от опозицията, разгневена, напусна заседанието, защото нямала време да се запознае с докладите и становищата по бюджета между и първо и второ четене. А властта отрича, че не е информирала колегите си. 

 

Още по темата

Бързането около бюджета ядоса опозицията. Заради обсъждането на бюджета от ДПС поискаха заседанието да бъде отложено. А БСП и "Атака" си тръгнаха. 

 

"Атака" видя и неоповестени промени в Кодекса на труда. Като съвестна опозиция. Другата опозиция - ДПС, остана. 

 

А едно от предложенията им даже беше прието. Служителите в НОИ получиха 2 млн. лв. отгоре - за 10%  по-високи заплати.

 

Бюджетът на Здравната каса обаче разгневи лекарите. Заканиха се с протести, ако не се договорят с касата как да се разпределят парите. Сега харчовете се разпределят на болниците, а е заложено догодина това да става по диагнози. Според регионална здравна карта, която обаче ще е готова до края на март. И това създава напрежение.

 

Що се отнася до сигурността, бюджетните параграфи, които разпалиха униформените в началото на месеца, отпаднаха, както властта беше обещала.

 

Допълнителни 10 млн. бяха записани за библиотеки, галерии и музеи. Когато се делят парите на държавата дебатите са ценни. Но на второ четене в комисия почти ги нямаше. 

 

От първи януари минималната работна заплата става 420 лева. А през следващите 2 години ще се задържи на 460 лева.

 

От първи юли 2016 г. пенсиите ще се повишат, по швейцарското правилно, с 2,5%. С малко ще се увеличат и семейните помощи за деца. За семейство с 1 дете ще се полагат 37 лв., с две - 85 лв., а детските за три деца ще бъдат 130 лв.

 

Депутатите окончателно заложиха дефицит в хазната от 2% и растеж на икономиката 2,1%. Утре Парламентът ще реши дали гражданите и властта ще разполагат с тези финансови ограничения от 1 януари.