Експеримент на "Здравей, България"

 

Колко трудно се оказва да си запишеш час при лекар или зъболекар, ако си серопозитивен? На Международния ден за борба с ХИВ и СПИН екип на „Здравей, България” реши да провери това.

 

Оказва се, че за всеки човек, независимо дали е ХИВ позитивен, или вече със СПИН, е изключително трудно да се справи с простите човешки ситуации, като например да си запише час при зъболекар. 

 

Двама души, чиито лица остават скрити, са решили да си направят тест за ХИВ. Тя за втори, а той  - за първи път. Тестът е безплатен и анонимен. Единственото  нещо, което трябва да се попълни, е информирано съгласие. 

 

Тестът е безболезнен, взима се кръв от безимения пръст и резултатът става ясен до 15 минути. Най-тежко за пациента е чакането, а за лекаря - съобщаването на резултата.

 

И от този момент нататък започва истинската битка. Повечето избират анонимността, а най-трудно се преживява дискриминацията, особено когато това засяга здравето на пациента. 

 

Решаваме да се убедим дали съществува такава дискриминация. Поставено лице се представя за ХИВ позитивен и прави опит да си запише час при зъболекар. Неуспешен, въпреки че свободни часове очевидно има. 

 

Така се оказва, че ги има – и дискриминацията, и страхът, и вирусът. Съществува обаче и животът, и правото на такъв. 

 

Повече гледайте във видеото.