Според него амбицията на Турция е да е властови център между Европа и Близкия изток

 

"Много унизително е малката Македония да бъде използвана като пазач на Европа по начина, по който го виждаме. Тези бежанци можеше по един съвършено различен и много по-цивилизован начин да бъдат доведени в Европа, след като редица европейски страни искат да ги приемат. Това са хора, които преди всичко идват от територията на Турция, давят се деца, вървят километри пеша - всичко това е голяма унижение за страни като Гърци, Турция и Европа като цяло”, коментира в „Здравей, България” политологът Огнян Минчев.

 

"Това, че цивилизовани страни допуснаха да се случи това, не прави чест на нито една от тях – нито на Гърция, която взе толкова много пари от Европа, за да направи уж граница на Шенген, нито на Турция, която продължава да се стреми да бъде част от Европа”, заяви Минчев.

 

Според него кандидатурата на Турция за членство в ЕС има противоречива съдба, а самият процес е бил започнат на основата на предпоставката, че южната ни съседка е една светска и демократична страна, която във все по-голяма степен ще покрива критериите за еврочленство. 

 

"Амбицията на Турция е да се позиционира като един властови център между Европа и Близкия изток и да ги обединява. В момента се прави това, че на Турция се дава това, което ѝ беше отказвано до вчера, само и само за да възобнови ролята си на спиране на потоците от Близкия изток. Тя обаче ще го прави на определена цена, а именно - на непрекъснато покачващата се собствена властова роля в отношенията между Европа и Близкия изток”, коментира още Огнян Минчев.

 

"Реалистичният сценарий е, че при тази визова либерализация, която се очертава, ако тя се случи в този планиран вариант, означава, че огромен брой хора и от Турция, и от Близкия изток ще имат пряк достъп до Европа. Това ще доведе до нарастващи социални, културни и политически конфликти на континента и Европа ще трябва да си плаща за всяка отстъпка”, на мнение е политологът.