Истинска перла в сърцето на Андалусия - през погледа на Живко Константинов

Кордоба е истинска перла в сърцето на Андалусия. Градът е разположен в подножието на планината Сиера Морена, на десния бряг на река Гуадалкивир. 

 

Мюсюлманска, християнска и еврейска култура са преплетени в едно. В града се намира известната джамия Мескита, превърната в католическа катедрала. Със своите почти 23 000 квадратни метра площ, джамията някога е била най-голямата в света. Мескита обединява различни стилове и религиозни елементи от Западната култура и исляма. Впечатляваща е „гората от колони” – тя представлява близо 1000 колони от мрамор, яспис, оникс и гранит, съединени с червено-бели двойни арки. Ислямските орнаменти са навсякъде – цветни и златни мозайки привличат веднага погледите. Мавританското минаре, превърнато в църковен шпил, осигурява невероятни гледки към старинните арабски и еврейски квартали. В двора на Мескита се намира ухайна градина от портокалови дървета.

 

Близо до Мескита се намира и Алказар – средновековен дворец. Построен е на мястото на стара мавританска крепост. В двореца се намира „кулата на инквизицията”. По време на Испанската инквизиция залите на двореца са били използвани за мъчения и разпити. През 1492 година Изабела Кастилска посреща Христофор Колумб преди пътуването му към Новия свят. През 1810 година дворецът е служил като гарнизон за войските на Наполеон, а малко по-късно е превърнат в затвор. Испанското правителство превръща Алказар в туристическа атракция през 1950 година. Безспорно най-интересни са великолепните градини, фонтани и езера.