Средствата за здраве скараха управляващи и опозиция

 

Ще връщат ли болниците пациенти заради липса на пари? Този въпрос скара управляващи и опозиция при гласуването на бюджета на Здравната каса за догодина. Парламентът обсъжда и гласува окончателно парите за здраве, пенсии и държавния бюджет. Докъде стигнаха депутатите и защо се скараха?

 

Скандалът тръгна заради новия механизъм, по който ще се разпределят парите за здраве по региони и болници. Досега това ставаше впоследствие чрез клинични пътеки. Занапред се планира сумите да се разпределят още в самото начало. За критерий ще се взима т.нар. "исторически принцип" - обобщени данни от какво са боледували хората през изминал период за дадения регион.   

 

Според управляващият новият принцип гарантира повече справедливост и заподозряха опозицията, че защитава лобистки интереси. 

 

"Според мен с този изменителен закон се приключва необходимостта от съществуване на Здравна каса в България! В който район са гласували за управляващите... тях ще ги лекуват! Видинският болен е два пъти по-болен от монтанския болен", коментира Михаил Миков.