Знае се кой е шофьорът на микробуса

 

В проверявания бус на паркинга на Терминал - 1 на Летище София не е намерено никакво взривно вещество, съобщиха от МВР. 

Още по темата

 

 

Проверката на специализираните екипи от отдел „Противодействие на бомбения тероризъм“ вече е  приключила и екипите се изтеглят. Предстои допълнителен оглед на буса, който обаче ще бъде извършен от полицаи от СДВР.

 

Установен е шофьорът на микробуса, както и посоката му на придвижване. До ситуацията се стигна след като при рутинна проверка полицейски кучета реагирали на взривно устройство в буса с белгийска регистрация, паркиран до летището. Сигналът за съмнителен багаж е подаден към 12.50 часа. 

 

"Бусът е докаран в 5:00 часа сутринта. Човекът, който го е оставил на паркинга, е излетял", съобщи Антонио Ангелов, шеф на Гранична полиция. 

 

 

Районът беше отцепен от служителите на реда, бусът бе изведен на безопасно място в платения паркинг до терминала. Спецекипи с помощта на робот провериха багажа в микробуса.

 

 

В крайна сметка истинско взривно вещество нямаше, но часове наред всички служби в държавата трябваше да опровергават първоначалната информация на пресаташето на летището Даниела Велева, че в буса има взривно устройство. 

 

Докато институциите се обясняваха има или няма взрив в съмнителния бус, десетки пътници чакаха на улицата, въоръжени с куфари и заредени с търпение. Час след като бяха помолени да напуснат Терминал 1, по-късно пътниците за Валенсия и Мадрид бяха уведомени, че ще излетят, но от Терминал 2. Така на хората се наложи пеша да изминат разстоянието от един километър между двата терминала.

 

През това време сапьори взривиха багажа, оставен в съмнителния  бял бус. Районът остана отцепен часове наред, а пътниците излетяха успешно. Службите обезвредиха буса и багажа, в които нямаше взривно устройство.

 

Считано от 01:30 часа на 02.12.2015 г., летище София ще оперира нормално и всички полети ще се изпълняват по разписание от Терминал 1 и Терминал 2.

 

 

Репортери: Николай Василковски, Живко Константинов, Надя Ганчева