Бюджет 2016 трябва да стане факт до края на деня

 

Бюджет 2016 трябва да стане факт до края на деня. Вече осми час продължава извънредното заседание на парламента. 

 

А докато депутатите решават, премиерът и здравният министър обявиха - от догодина болниците ще се финансират по нов начин. 

Още по темата

 

Идеята на новото правило е парите за здраве да се определят предварително за всеки регион и всяка болница в него. Досега разплащането ставаше на парче. 

 

"С този закон се приключва с необходимостта от съществуването на здравна каса", заяви Михаил Миков.

 

Тревогата на социалистите - критерият за фиксиране на болничните суми ще бъде т. нар. "исторически принцип" - тоест обобщена информация от какво най-много са лекувани хората от всеки регион.

 

Властта увери, че - напротив - механизмът ще гарантира повече справедливост и никой болен няма да бъде върнат. На камък удари и предложение на левицата - за майките. 

 

Mинималната заплата от догодина става 420 лева. Едва с 2 лева нарастват детските надбавки за семейства с едно дете - от 35 на 37 лева. Обезщетението за майчинство ще остане същото като сега - 340 лева. 

 

Незначителен скок има и при пенсиите, и то чак от юни догодина. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 30 юни 2016 г. ще бъде 157,44 лв.

 

Репортери: Марина Стоименова, Калина Влайкова