Според съда, прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства

 

Христо Бисеров - невинен. Бившият председател на Народното събрание беше оправдан за неплатени данъци в особено големи размери, за недекларирани сделки с валутни ценности и за укрити над 700 000 лева в сметки в Швейцария. 

Още по темата

 

Пълните мотиви на съда ще са ясни до месец, но след изчитането на оправдателната присъда съдия Снежина Колева предположи, че прокуратурата е бързала с изготвянето на обвинителния акт срещу Христо Бисеров и затова не е събрала достатъчно доказателства за вината му.

 

Защитниците на Бисеров пък подчертаха, че няма основание за прекратяване на делото. Така че сега на ход е прокуратурата, която обеща, че ще протестира оправдателната присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание.  

 

Разследването продължи година и половината, а обвинителният акт срещу Бисеров беше внасян няколко пъти поради процесуални грешки. Самото дело пък започна и приключи за 6 часа. И въпреки че изводът от финансовата експертиза е че Бисеров е харчил повече, отколкото е изкарвал, съдът днес го оправда поради липса на доказателства. Той запази мълчание.

 

От прокуратурата не приеха поражението и обвиниха швейцарските власти, че не са им дали данни за сметките на Бисеров. И докато държавното обвинение, което е призвано да събере достатъчно доказателства, по които да бъде постановена осъдителна присъда, намира оправдания след поредната оправдателна присъда, списъкът с оневинени властимащи набъбва.

 

4 дела, 4 оправдателни присъди - това е равносметката от усилията на прокуратурата да докаже, че Стефан Софиянски е вършил злоупотреби. Невинен за незаконното подслушване и за превишаване на правата си се оказа и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който имаше общо 3 дела, само по едно се чака окончателно решение. Невинен се оказа и Николай Цонев, арестуван показно за съмнения за подкуп по времето именно на Цветан Цветанов.

 

Невинен след 10-годишна съдебна сага се оказа и земеделския министър Венцислав Върбанов, също обвинен в корупция. Делата за злоупотреби на социалния министър Емилия Масларова все още не са приключили на първа инстанция, с глоба най-вероятно ще свърши и процесът за изгубените от бившия премиер Сергей Станишев 7 секретни доклада.

 

В затвора на практика има само един бивш властимащ, уличен в корупция - това е бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който има 5-годишна ефективна присъда. Бившият депутат от "Атака"  Владимир Кузов, който беше обвинен в педофилия, не влезе в затвора. Върховните магистрати го осъдиха условно. Лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев влиза в затвора за 6 години за побой, но е помилван предсрочно.