Mинималната пенсия става 157 лева от догодина

 

Парламентът прие на второ четене рамката на държавния бюджет за 2016 г. 

 

Заседанието на депутатите приключи в късните часове. Те дебатираха 11 часа по трите бюджета.

Още по темата

В началото на дебатите по държавния бюджет станахме свидетели на повече процедурни хватки, отколкото на дебати по същество. Всичко започна със слух, че от ГЕРБ ще удължат времето до полунощ, разчитайки на това, че БСП ще си тръгнат и така ще отметнат бързо и лесно повече работа. БСП обаче съвсем не си отидоха, а напротив, започнаха с процедурните хватки и искаха прегласуване на всяка една точка. Така само за един член от закона депутатите загубиха почти два часа.

 

Преди това обаче все пак успяха да приемат бюджета на Здравната каса и държавното обществено осигуряване. Където спорове също не лиспваха. Идеята на новото правило е парите за здраве да се определят предварително за всеки регион и всяка болница в него. Досега разплащането ставаше на парче. 

 

Тревогата на социалистите - критерият за фиксиране на болничните суми ще бъде т. нар. исторически принцип - тоест обобщена информация от какво най-много са лекувани хората от всеки регион. Властта увери, че - напротив - механизмът ще гарантира повече справедливост и никой болен няма да бъде върнат. На камък удари и предложение на левицата - за майките. 

 

Обезщетението за майчинство ще остане същото като сега - 340 лева. И все пак какво приеха до момента - 420 лева става минималната заплата догодина, незначителен скок на пенсиите от юни - те ще се индексират с 2,9 % - колкото е инфлацията, а утре остава и окончателно да решат детските надбавки да се вдигнат с едва 2 лева - от 35 на 37 лева. 

 

Депутатите минаха и през бюджетите на всички институции. Минаха през съдебната власт, мвр - където приеха милиард и 127 милиона за ведомството, спорните придобивки, които вдигнаха полицаите на протест, се запазват. И така стигнаха до правосъдието и парите за него.