Данък „вредни храни” категорично ще има

 

Болниците вече ще получават пари от държавата по нови правила. За големите заведения, поддържащи големи екипи специалисти и модерна техника - парите ще са повече. Съответно малките болници ще трябва да се оправят с по-малко пари. А обяснението на здравния министър - в държавата има 20 000 болнични легла повече от необходимото.

 

Болничните шефове в провинцията посрещат идеята с притеснение. „Това ще доведе до затваряне на отделения и в крайна сметка до фалит на болници”, твърди хирургът д-р Илиян Тимчев.  Амбицията на здравния министър обаче е да спре финансирането на структури за сметка на качественото лечение.

 

Кога и как ще влязат в сила новите правила - предстои да разберем. Засега е ясно, че догодина спешната помощ ще разполага с 20 млн. лв. повече. 

 

Освен това данък „вредни храни” категорично ще има. Според премиера Бойко Борисов, вредните навици ни превръщат в държавата на болните хора.

 

Част от българите обаче смятат, че начинът на хранене и на живот е въпрос на личен избор. Импровизираната анкета на Нова обаче, показа и пълно съгласие с друга констатация на премиера - очевидно българинът не спазва никаква дисциплина и затова страната ни продължава да отчита по-голяма заболеваемост и по-голяма смъртност.

 

Вредните навици струват на държавата доста пари за лечение. А страхът на премиера - че празничните трапези в края на този месец ще препълнят спешната помощ.

 

„Трябва ли друг да плаща лечението на този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици? ,попита премиерът директора на болница „Света Екатерина"  проф. Генчо Начев. Той пък от своя страна заяви, че в България има много хипертоници, защото „ядем туршия, луканка и пием ракия и защото солта в храната ни е много.

 

Карамфилка Томова  има пороци и не съжалява за тях. Обича ракия и не се отказва от сладкото. Ако обаче тя  попадне в болницата за лечението й ще бъдат платени по-малко пари, но не заради нездравословните й навици. А заради новия начин на финансиране на лечебните заведения.