Възможно ли е Касата да плаща лекарствата ни по изкуствено завишени цени?

Възможно ли е Касата да плаща лекарствата ни по изкуствено завишени цени? Проверка на Нова телевизия показа, че на свободния пазар някои медикаменти са в пъти по-евтини от ценоразписа, по който работи здравният фонд.

 

Утре в „Новините на Нова\" ще ви покажем факти и документи по темата. А междувременно - здравният министър вече се закани с проверки на цените на лекарствата.

 

„Трябва да има прозрачност. Да се каже на всеки точно какъв му е пазарният дял. Оттам да тръгнем. След това да видим цените и много ясно да се обясни на хората поради каква причина цените тук са такива, а другаде са по-различни. Бих казал, че проблемът в никой случай не опира до един човек и до едно ведомство\", подчерта Стефан Константинов.

 

Темата с цените на лекарствата коментира и главният прокурор Борис Велчев. Той заяви, че прокуратурата няма да прави анализ на лекарствената политика. Велчев допълни, че това е работа на Министерството на здравеопазването, финансовата инспекция или Сметната палата. А ако те открият нарушения при формирането на цените на лекарствата, данните трябва да бъдат предадени в прокуратурата.