Двамата души от буса са с рисков профил, уточни той

 

"Не е изключено багажът на Летище София да е бил в досег с взривно вещество". Това заяви за "Здравей, България" главният секретар на МВР Георги Костов след ситуацията от вчера, при която бус със съмнителен багаж вдигна на крак полиция и експерти и затвори част от летището. 

 

Още по темата

Той посочи, че с микробуса в страната са влезли двама души, които в настоящия момент вече не са на територията на България. Тяхната самоличност вече е установена. Те не са граждани на ЕС, а на бивша съветска република.

 

Впоследствие единият е излетял към страна-членка, а другият - към страна от бившия Съветски съюз. ​По думите на Костов избраният от тях маршрут "не е обичайна практика". 

 

"Самият автобус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора. 
Рисковият профил е начертан още след събитията в Париж от 13 ноември",
уточни той. 

 

Той посочи, че две кучета и два различни уреда са установили наличие на експлозиви. Като възможна причина за тяхната заблуда той посочи наличието на денкове с козметика в буса: "Дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда, предстои да се установи в експертизата. Не е изключено багажът на Летище София да е бил в досег с взривно вещество". 

 

 

"Категорично взривно вещество в микробуса към момента няма", категоричен беше той. 

 

Относно първоначално подадената информация на пресаташето на летището Даниела Велева, Костов коментира: "Служителката е грешала много, защото ако изобщо някой ѝ е възлагал функции по оповестяване на случая, е трябвало да каже, че в този момент се извършват проверки".