Екипът ни единствен ви показва и бусът на паркинга на полицията след акцията на ДОТИ

 

Отлична реакция на полицейските кучета при вчерашната акция. Това е изводът и на експерти, и на вътрешния министър. В системата на МВР в момента редом с униформените работят 540 полицейски кучета. Как се обучават те?


Шансът две кучета да допуснат грешка е под 1%. Българските събратя на кучето герой - Дизел обаче живеят и се обучават в далеч по-гежки условия.


След известно време, тези три малки кученца ще работят за сигурността на страната ни. Обучават се още отсега. И ако искат да са в противобомбен екип, трябва да са истински отличници.


„Не всяко куче, което влезе в курс, може да изкара този курс”, обяснява инсп. Илия Вълчев от ГД  "Национална полиция".


„При кучетата за експлозии са най-високи стандартите за изпитание”, обясни инсп. Спиридон Йорданов от ГД  "Национална полиция".


За да станат специалисти по експлозивите, тези тримата трябва да могат да откриват без проблем 200 грама взривно вещество. А правото на грешка е едва 10%.


„От 10 пускания, най-много едно претърсване е лъжливо – или кучето да покаже, че е лъжливо, или да не открие взривното вещество”, добавя инсп. Спиридон Йорданов от ГД  "Национална полиция".


Тогава вече могат да попаднат тук – в елитната група от шест кучета, експерти по взривовете, които са част от Специализирания отряд за борба с тероризма. Тук срещаме и Дарк – едното от двете кучета, които надушват нещо нередно вчера в микробуса на летище София. Дарк е овчарка на 3 години и половина, водачите й казват, че никога не бърка в преценката си.


Дарк и останалите  кучета, на които е поверена сигурността на страната ни обаче са принудени да живеят при тези мизерни условия. Парите не стигат за нищо, така че - куриозно, водачите им са принудени да купуват поводи със собствени средства.


Не по-различна е картината и в другите служби, където наред с човека работят кучета. Въпреки това – нашите униформени на „Четири лапи” имат редица награди от международни полицейски конкурси. Обучават се по всички европейски правила - така че дори силни миризми като кафе, прах за пране и черен пипер да не замъглят преценката им.


Прави впечатление едно – че двете полицейски кучета, независимо едно от друго, се спират на конкретно място до микробуса и дават недвусмислен сигнал за съмнение за експлозив. По-късно – съмнението им е потвърдено от специализирана техника.


Според експертите – и кучетата, и хората са свършили работата си по учебник във вчерашния критичен ден. Проверен сантиметър по сантиметър, открихме буса, породил толкова съмнения, на специализиран паркинг на МВР. Но от двамата му пътници - още няма и следа.


Припомнете си каква беше ситуацията във вторник на Летище София: