Британският премиер е на двудневно посещение у нас

 

Дейвид Камерън е в България. Посещението на британския премиер у нас започна часове след първите въздушни удари на Великобритания в Сирия. Визитата се провежда при извънредни мерки за сигурност.

 

След срещата си с премиера Бойко Борисов британският премиер Дейвид Камерън ни поощри, че борим контрабандата и сме повишили разходите си за отбрана.

 

„Съгласихме, че в Европа имаме нужда от по-сериозен обмен на информацията за пътниците, за търговията с оръжие. Обсъдихме колко важни са действията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия”, заяви Камерън. 

 

 

 

В България Камерън поиска Европа да е достоен икономически конкурент. „Трябва да сме конкурентен източник на заетост, нужен е ръст на търговията, защото бихме искали Великобритания да остане в ЕС”, подчерта Камерън и добави: „Дневният ред няма да е лесен и няма да е наведнъж, но няма да отпуснем газта”.

 

Според премиера България има принос за по-добър ЕС. „България се справя много добре с охраната на граница, с бюджетния дефицит  и не искаме да допускаме Европа да мине на две скорости”, заяви той. Борисов обясни, че реалността изисква смели решения.

 

След срещата си с Борисов, британският премиер разговаря и с президента Росен Плевнелиев. Двамата призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство, съобщиха след срещата от прессекретариата на държавния глава. Обща беше оценката, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар.  

 
 
България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС“, посочи премиерът Камерън. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.

 

Малко преди 19.00 часа британският премиер Дейвид Камерън, българският му колега Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски посетиха изложба в „София Тех Парк”. Тя е част от инициативата на британския министър-председател "Great innovation exchange" за увеличаване на конкурентоспособността на Европа.

 

Дейвид Камерън пристигна у нас при извънредни мерки за сигурност. Дори часът на пристигането му не беше обявен. В София са командировани полицаи от други градове.

 

Целият униформен състав на столичната полиция патрулира. Около 16:30 часа кортежът на британския премиер затвори последователно булевард „Брюксел” и „Цариградско шосе”, а веднага след като кортежът премина от там, движението беше възстановено. Заради посещението на в „София Тех Парк” има затворени улици в кварталите „Изток” и „Дианабад”. 

 

Визитата на Камерън продължава и утре, когато той ще отиде да види какво се случва на българо-турската граница. 

 

Репортери: Велина Сашева и Христо Калоферов