Спорове сред Патриотите и сред депутатите от Реформаторския блок

 

Нова серия парламентарни трусове. След като вчера от АБВ заплашиха да оттеглят подкрепата си за правителството, днес се разклатиха Реформаторският блок и Патриотичният фронт.

 

Интригата при Реформаторите тръгна от интервю на Даниел Вълчев. Пред националната телевизия той скастри партньорите от ДСБ, че на тайно заседание поискали оставката на просветния министър професор Тодор Танев. Колегите му депутати потвърдиха.  „Радан Кънев каза, че се връща от заседание на ръководството на ДСБ, на което са взели решение да снемат доверие от министър Тодор Танев”, обясни Настимир Ананиев.

 

ДСБ обаче твърди, че оставка не е искана. „Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в тая държава”, категоричен беше Радан Кънев, но призна, че темата все пак е била обсъждана. В крайна сметка и едните, и другите в Реформаторския блок се съгласиха, че първо ще анализират, после ще говорят за оставки.

 

При Патриотите обаче нещата направо отиват на изключване.  „Сваляме политическото си доверие от Полина Кръстева Карастоянова”, заяви Валери Симеонов.

 

Тя си е навлякла гнева на колегите, защото подкрепила така наречения „закон за ракията”, който предвиди акциз и за казаните с вместимост над 500 литра. „За мен и моите колеги е ясно, че става въпрос за лобистки промени в закона”, заяви Симеонов.  Към този момент обаче тя не беше в парламента, за да може да се защити.

 

Хората на Валери Симеонов искат тя да бъде изключена от Патриотичния фронт и внесоха проектозакон, с който акцизът за селските казани да бъде отменен.