Казанджиите блокираха улиците на Пловдив

 

Нови протести в защита на домашната ракия. Преди обяд казанджии блокираха улиците на Пловдив. Следобед на пътя пък над 30 собственици на казани за варени на ракия се опитаха да блокират движението по пътя между Септември и Велинград.  Полицията обаче не им позволи това и ги заплаши, че ако излязат на асфалта ще ги санкционира като глобата може да достигне до 200 лева на човек. 

 

Още по темата

Андон Андонов е собственик на малка семейна ракиджийница в Куклен. За да отговаря на всички изисквания е вложил 40 хиляди лева. Теглил е и кредити.

 

"Един казан струва между 10 и 12 хиляди лева. Да не говорим за постройките и за другите неща. Първо ще намалеят приходите на половина и второ ние трябва да търсим други алтернативни начини за работа и за оцеляване", коментира Андонов.  

 

Недоумява защо трябва да се регистрира като данъчен склад, след като всеки литър ракия от казаните му се декларира в митническата агенция.

 

Хората, които сега варят ракия, заявяват, че законовото ограничение няма да ги спре, напротив сивия сектор ще се увеличи и те самите ще се произвеждат ракията незаконно вкъщи. 

 

Ракиджиите са заканиха скоро да пренесат протеста си на жълтите павета.

 

 

Репортер: Благой Бекриев