Стремежът на ГЕРБ е това да стане факт през следващите две години

 

Електронни застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско" и електронна винетка - идеята е на управляващите. Мотивът е, че ще отпаднат застрахователните брокери, а от там „Гражданската отговорност” ще поевтинее с 20 до 40 лева, а „Каско” – с много повече. 

Още по темата

 

Стремежът на ГЕРБ е това да стане факт от следващата година. През 2017-а пък идеята е хартиените винетки да останат в историята. Бариери няма да има, а всичко ще се контролира от камери, каквито вече има на много места в страната. Те сканират номера на колата и проверяват в базата данни дали сме си платили електронната винетка и дали имате „Гражданска отговорност”. 

 

Идеята на новата система е да не се слагат бариери, а колите и камионите да се следят сателитно и чрез камери. Според регионалния министър плащането на пунктове ще блокира и забави трафика. 
  

Автомобилите и бусовете до 3,5 тона ще плащат за време, както сега – тоест за седмица, месец или година, а тежкотоварните над този тонаж – на изминато разстояние. 

 

Как обаче ще ни следят дали сме си платили? Камери на възлови точки ще сканират номера и ще проверяват в базата данни, а за камионите, които имат монтиран GPS, държавата ще тегли директно пари от сметка на собственика, която той е посочил. Тези, които нямат GPS ще могат да плащат на бензиностанции и гранични пунктове.

 

Идеята е следващата година да бъде обявена процедура за избор на изпълнител, който да изгради системата и ако всичко мине без обжалване, през 2017 г. да минем на електронна винетка и тол такса.