По думите му по въпроса с кадрите няма казус

 

„Не очаквам някаква апокалиптична картина. Това е опит на държавата да въведе някаква регулация. Винаги съм гледал на здравната карта като на една мантра, ако вътре не бъдат вкарани регулации, минаващи през заплащане на откриването на нови лечебни заведения и легла” коментира в студиото на „Събуди се” проф. Стоян Миланов, директор на УМБАЛСМ „Пирогов” по повод готвените реформи в здравната система.


„Има достатъчно болнични легла, които ако бъдат затворени днес, нищо няма да се промени. Това са четирите фризера, за които говори министър Москов и аз съм напълно съгласен с него”, заяви анестезиологът д-р Мирослав Ненков и припомни случая с болницата в Девин, която бе закрита и впоследствие отново открита.


„Според мен министър Москов ще бъде подложен на натиск от регионалната политическа сила, било неговата, било която и да е друга, защото местните депутати искат да си заслужат гласовете на хората при избори. Прогнозирам, дано не съм прав, че „ще си купим още едни фризер”, добави д-р Мирослав Ненков.


По думите на директора на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Стоян Миланов, болницата е „в незадоволително финансово състояние”.


Болницата е задоволена по отношение на кадрите с едно сравнително добро нарастване на средната заплата. За съжаление не се е превърнало в по-добро качество на обслужване и пари за инвестиции няма. България притежава нелоша система на здравеопазване с улеснен достъп на пациентите до специалест с качествени лекари и трябва понякога да направим подходящи срадвения със западните системи. Ние имаме едни прекрасни лекари и системата в момента върви добре според мен”, добави директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Стоян Миланов.


„Дълбока заблуда е, че здравеопазването е безплатно. Личното здраве на всеки един от нас е най-ценното притежание. 130 млн.лв. няма да повлияят по никакъв начин на нашата здравна система”, изчисли д-р Мирослав Ненков.

 

 

Припомнете си основните акценти в здравната реформа: