На фона на реформата болницата в Белоградчик дължи близо 500 000 лв. основно за лекарства

 

Изказванията на здравния министър Москов в началото на тази седмица разгневиха част от по-малките болници, които така или иначе и сега са на ръба на оцеляването.


От години жителите на четири общини във Видин разчитат на най- близката болница, за да се лекуват. Тя се намира в Белоградчик и в нея има пет отделения, повечето от които са пълни постоянно. Ако здравното министерство намали парите обаче, болницата е обречена на фалит.


„Като се намалят парите лечебното заведение ще затвори, няма как да работи, защото ние не се оправяме и с парите в момента, с които разполагаме за дейността, която имаме сключена с НЗОК и не ни достигат. Освен заплатите на персонала, те трябва да стигат и за консумативи”, обясни д-р Соня Иванова - директор МБАЛ „Белоградчик”.


Според доктор Иванова затварянето на отделения също не е вариант.


„Защото ако затворим едно или две отделения и болницата да остане с три отделения, ако парите се дават на диагноза и са значително по-малко от това, което сме получавали досега, те отново няма да са достатъчни”, казва още д-р Соня Иванова - директор МБАЛ „Белоградчик”.


„Трябва да има разлика в заплащането на една университетска и една общинска болница, но не до толкова, че ние да бъдем унищожени”, обясни кардиологът д-р Жоро Николов.


В момента, болницата в Белоградчик дължи близо 500 000 лв. основно за лекарства. А за последно медицинските служители са взели заплата за септември.


Въпреки финансовите несгоди, лекарите не връщат болни. Новка е медицинска сестра в отделението по неврология от 28 години и взима 400 лева заплата.


„Може би трябва министърът да помисли за малките болници, тъй като в нашия град и в околността пациентите са с хронични заболявания, познават лекарите, познават персонала”, на мнение е медицинската сестра Новка Венкова.


Пациентите са също на нож към новата реформа и се притесняват болницата да не бъде закрита.


„Онзи ден ме заболя коляното и дойдох тук, ако ми бяха казали отиди на Монтана или Враца аз откъде ще взема пари, за да отида? Мога да кажа на министър Москов да не мисли само за богатите болници и за големите градове, да помисли и за малките градове”, казва пациентката Йолка Велкова.


Другата най-близка болница за пациентите от четирите общини около Белоградчик е или в Монтана или във Видин, на повече от 60 километра.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова