Според недоволните, това ще повиши и цената на билетите в междуградския транспорт

 

Отново протести срещу по-скъпите винетките от догодина. В социалните мрежи стотици заявиха, че и тази събота ще излязат с колите си в знак на несъгласие с скока в цената, обявен от правителството.


Около 20 души се събраха около 12 часа на протеста в Пловдив. Те са разлепили стикери с надпис: „Протест” и снимка на новата винетка върху колите си.


Според протестиращите е недопустимо винетния стикер да поскъпне с близо 50% от 67 на 97 лева. Недоволните смятат, че това поскъпване е неоснователно, защото доходите на българина са ниски, както и заради окаяното състояние на второкласните и третокласни пътища в страната.


Протестиращите изчисляват, че поскъпне ли винетката, неминуемо ще се увеличат и цените на основните хранителни продукти, както и на основните услуги. Ще поскъпне и цената на билетите в междуградския транспорт, както и в градския, тъй като цената на винетките за автобусите също скача от догодина.


Недоволните пловдивчани поискаха да блокират Околовръстното шосе в посока Пазарджик, но полицията не им позволи, тъй като нямаха разрешение от общината.


Протестът в Пловдив обаче не е единственият за днес. В 14 часа протестиращите в София се събират пред парламента. Протести ще има също в Бургас, Варна, Благоевград и Видин. При „Дунав мост 2” ще има и блокада.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев