Монументът намери място в класация на американско онлайн издание

 

Паметникът на Цар Самуил със светещите очи влезе в класация за най-безумните статуи в света. Американският сайт cracked.com публикува шеговито подреждане на най-абсурдните паметници.


Статията е озаглавена „Осем статуи на прочути хора (които изглеждат абсолютно безумно)”.

Още по темата


На последното, осмо място, е карикатурна конна статуя в Нашвил на генерал от Конфедерацията.


Следва ужасяващ скулптурен портрет на актрисата Люсил Бол в Селорон, Ню Йорк, за чието премахване вече има решение от властите.


Шестата позиция заема златист бюст на президента Джералд Форд с маймунска физиономия, който плаши децата на остров Макинак, Мичиган. 


Нашият Цар Самуил с пламенен поглед е на достойното пето място. 


„Този български цар може да гледа направо в душите ви. Цар Самуил е бил важен лидер в българската история, разширил империята си в албански, сръбски и гръцки земи. Той бил постоянна заплаха за Византия. Естествено, толкова гаден завоевател заслужава и също толкова гадна статуя. Но тя би трябвало да демонстрира, че Самуил е имал добро сърце и е бил дълбоко загрижен за своите войници. Затова авторът на проекта за статуята решил, че очите на Самуил трябва да „излъчват вътрешна светлина” – буквално, а не образно казано”, гласи коментарът на американското онлайн издание за родната скулптура.


Четвърти в класацията е чисто голият Том Круз с голям сциентоложки кръст в ръце.


На трето място е главата на Стив Джобс, но не върху неговото тяло, а върху нещо, от което висят букви и цифри. Този паметник се намира в централата на „Apple” в Купертино.


На второ място е паметник на руския учен Евгений Микаелис и казахския поет Абай Кунанбаев в Казахстан, изваяни като герои от „Властелинът на пръстените”.


За номер 1 сайтът признава статуя на Роналдо в родния му град в Португалия. Тя разбуди духовете с нещо неестествено голямо в шортите.