Ще има ли глоби за фирмите изпълнители на проекта?

 

Ремонтен хаос в центъра на столицата. Паркът пред Националния дворец на културата още не е готов. Срокът за ремонтните дейности изтече отдавна. Ще има ли глоби за фирмите изпълнители на проекта?


Глоби ще има и то солени. До два дни общината ще определи точния размер на санкциите - по предварителни данни те ще са в размер на над 700 хиляди лева. Като глобата ще е не само заради огромното забавяне на ремонта, но и за некачественото му изпълнение. Какво мислят столичани за новия си парк?


Градинката пред Двореца на културата е любимо място за срещи и разходки на софиянци. Ремонтът на пространството пред НДК трябваше да приключи още през месец октомври. Вместо това обаче той ще се забави до лятото на 2016-та.


Според Гергин Борисов от гражданската инциатива "Спаси София" има риск и този срок да не бъде спазен навреме. А сегашния вид на парка определя като следвоенна зона.


„В момента за мен той е едно огромно разочарование. Нещата се рушат още преди да са приключени”, обясни Гергин Борисов от гражданската инциатива „Спаси София”.


Част от разрушените плочки все още не са подменени. А тези, които са ремонтирани, вече се нуждаят от нов ремонт.


„Най-обикновена замазка, която ако не е почистено добре под нея, не може да се хване добре за плочата. Парченцето остава в ръката или случайно някой човек го сритва и дупката зейва отново”, добавя Гергин.


Недоволството на столичани расте и в социалните мрежи. Новата рампа трябва да улесни хората с увреждания и майките с детски колички да се придвижат по-лесно до близката метростанция. Пътят им обаче свършва тук - пред тези стълби, където рампа не е направена.


Общата стойност на проекта за новия парк около НДК надхвърля 12 милиона лева.


„Твърде висока цена за резултатите, които виждаме. Аз не бих платил и два лева за такава работа”, казва още Гергин Борисов от гражданската инциатива „Спаси София”.


Ремонтът ще се забави и заради тепърва започващото изграждане на хидроизолация в подлезите. Нещо, което по план трябваше да е готово още преди месец.


Репортер: Ивомира Пехливанова

 

Подобен проблем имаше и с ремонта на бул. "Витоша". Припомнете си случая: