Отсечени са 12 млн. монети, които постепенно ще заменят 42 млн. банкноти

 

Монетата от два лева вече е в обращение. Постепенно банкнотите ще бъдат изтеглени, но за неопределен период остават валидно средство за разплащане.


В първия ден, в който монетата от 2 лв. влиза в обращение, един от начините да стигнете до нея е да обмените банкноти в Касовия център на БНБ. А вътре чакат хора. Да видят новите пари. Единайсетокласникът Теодор разказва с носталгия, че досега банкнотата му е помагала в училище.


„Интересното е, че когато ни питат кога е роден Паисий Хилендарски се изважда двулевката и се гледа. Сега е малко по-трудно, но пак... с лупа”, казва Теодор Златков.


По-нетърпеливи от учениците са само колекционерите. Но са и по-критични. Искат монетите да отидат първо в ръцете им, без да са докосвани от друг.


„Ето тук сега много интересно. Виждате ли ги тези три линии белите, с някакъв дефект, по-рядка. Затова се взимат от първите. Няма да е 2 лв., ще е три лева”, обяснява колекционерът Васил Пенчев.


На пазара остават и банкнотите от 2 лева. Банките и търговските вериги ще получат първите монети тази седмица. Монетата влиза в обращение по естествен път - един дава на друг. А когато стигне до търговците, те започват да я връщат на клиентите си.


Отсечени са 12 млн. монети от 2 лв. Постепенно те ще заменят 42 млн. банкноти, защото хартията се изхабява за година и половина, а металът за 30 години.


По-голяма е нарочно, уточняват от БНБ - да няма измами нито с нашето левче, нито с еврото.