Вижте какво се случва в град Кула

 

„Да се надяваме, че домът за стари хора в град Кула е изключение от правилата. Ние си поставихме за цел да видим какво се случва в този дом, когато получихме сигнал от Виолета. Обиколихме и другите домове във Видин. Те бяха в добро състояние, някои даже в прекрасно състояние и наистина можеш да оставиш близките си там, когато не можеш да се грижиш за тях”, коментира в студиото на „Здравей, България” репортерът на Нова Мария Милкова, която засне ужасните условия, в които живеят възрастните хора в дома в Кула.


„Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 79% от пенсията си. А през 2003 г. тези разходи бяха признати за делегирана държавна дейност. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева”, уточни бившият социален министър Христина Христова.


По думите ѝ Агенцията за социално подпомагане трябва да контролира тези домове.


50 000 лв. общо вземат от старите хора, настанени там. Като казват, че тези пенсии отиват обратно в бюджета на държавата. Най-тъжното беше, когато ги попитах дали им харесва. Повечето от тях отвърнаха: „Харесва ни!”, защото знаят, че нямат друг избор”, добави Мария Милкова.


„Трябва да се съхрани достойнството на тези стари хора”, каза бившият социален министър Христина Христова.


„Кметът упорито отказваше да се съгласи с мен, че условията са ужасни”, поясни още репортерът Мария Милкова.


Целия разговор гледайте във видеото.