Много от изповядващите исляма таят омраза към американците, твърди милиардерът

Републиканецът милиардер Доналд Тръмп, който се стреми към президентския пост, призова властите в САЩ да спрат влизането на мюсюлмани в страната, съобщава CNN.

Още по темата


Позовавайки се на проучване сред изповядващите исляма в САЩ, Тръмп твърди, че мнозина от тях таят омраза срещу американците.


"Откъде идва тази омраза, ние трябва да установим. Докато сме в състояние да определим и разберем този проблем и заплахата, която той представлява, страната ти не трябва да е жертва на ужасяващи атаки от страна на хора, вярващи само в джихада и незачитащи човешкия живот", категоричен е Тръмп.


Милиардерът е фаворит на почти една трета от републиканците за първичните избори, които започват през февруари. Неговите изявления предизвикаха вълна от негодувание в социалните мрежи. Демократът Мартин О'Мали, бивш губернатор на Мериленд, например го нарича "фашист демагог".


Изявлението на бизнесмена милиардер предизвика остри критики от страна на неговите съперници за номинацията на републиканците.


Фаворитката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Хилари Клинтън също критикува предложението на Тръмп, наричайки го "заслужаващо порицание, предубедено и създаващо разделение".


Призивът на Доналд Тръмп е против американските ценности и би навредил на националната сигурност”, заявява заместник-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс.


Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че Тръмп опитва да си играе със страховете на хората, за да получи подкрепа в своята кампания.