Милиардерът е заплаха за републиканците, отбелязват международни издания

"Доналд Тръмп е един расист и демагог. Неговият призив да се забрани достъпът на мюсюлманите до САЩ не е нищо повече от една стратегия. И вече е крайно време всички крайни ксенофобски изказвания да му се върнат... тъпкано", коментира "Deutsche Welle". 


С расите и етническата принадлежност шега не бива, отбелязва изданието. Тръмп обаче не е на това мнение. Милиардерът, който е фаворит на голяма част от републиканците за първичните избори, започна кампанията си с възмутителни изказвания за мексиканците. В началото неговата "реч на омразата", макар и

Още по темата

отвращаваща, можеше да се приеме като комична. Сега обаче тя се превръща в нещо жестоко и заплашително, коментира в. „Huffington Post”. И вече не е забавно. 


А абсурдното му изказване за мюсюлманите го превърна в американската Марин льо Пен – водачката на френския „Национален фронт”, известна с крайните си десни възгледи. Но докато льо Пен триумфира на местните избори във Франция, то Тръмп се превръща във все по-голяма заплаха за своите хора - републиканците. И те не могат да сторят нищо по въпроса, коментира „Washington Post”. Сега повече от всякога партията се нуждае от прилив на нови поддръжници, които не са бели, след като претърпя две съкрушителни загуби на президентските избори през 2008 г. и 2012 г. А Тръмп старателно и търпеливо отблъсква тези потенциални гласоподаватели. 

 

Но нека оставим настрана моралния аспект на проблема и помислим чисто законово и стратегически. Това би означавало, че йорданският крал Абдулла, партньор на Вашингтон в борбата срещу ИДИЛ, няма да има право да влиза в страната, за да обсъжда конфликта. А какво ще се случи с американците мюсюлмани, които са отишли на почивка в чужбина? Ще могат ли да се върнат у дома в САЩ? А американските войници, които са мюсюлмани и изпълняват мисии в други държави? Как ще бъдат разпределяни? Тръмп тактично подмина тези не-толкова-добре-помислени-аспекти… както и много, много други, коментира „Fortune”. 


Излишно е да се отбелязва, че изказването на Тръмп нарушава Конституцията и международните норми. То не може да бъде приведено на практика и по чисто правови причини. Още по-апокалиптично става, когато разгледаме търговските последици. Със своето становище Тръмп определи близо 1,5 милиарда мюсюлмани по целия свят като потенциални терористи. Това е расизъм и погазва всички правила за равенство, които стоят в основата на всички американски закони, коментира „Дойче веле”. 

 

Необходимостта Тръмп да бъде свален от облаците на земята нараства все повече. Кашата, която той успя да забърка, трудно ще бъде почистена. Сега на републиканците им остава само едно – да се молят. Неговият ход обаче е трудно да бъде спрян, защото американското perpetuum mobile събира все повече фенове около себе си. 

 

Гледайте скандалната реч на радикалния милиардер!

 

Превод: Гергана Тенева