За пореден ден няколко области бяха покрити с изключително ниска облачност

 

Десетки катастрофи в мъглата за последните 24 часа. За пореден ден няколко области бяха покрити с изключително ниска облачност. 

 

Катастрофи по пътищата и превишени нива на серен диоксид в някои населени места предизвиква задържалата се мъгла у нас. В Перник през уикенда екоконтролиращите органи наредиха смяна на режима на работа на местния ТЕЦ заради повишените нива на опасния за здравето газ. Гъстата мъгла е с видимост под 50 метра на различни места в страната и създаде не един и два проблема. 

Още по темата

 

Бяла като мляко и непрогледна като стена. Над градовете и пътищата ни мъглата се стеле вече няколко дни и носи проблемите си. Един от инцидентите е близо до Драгичево. Заради мъглата невнимателен шофьор се разби в паметника на Софи и Стели, загинали също при нелеп инцидент на пътя.

 

Паметната плоча е буквално отрязана. За щастие поне този път няма пострадали, но гъстата мъгла и мократа настилка продължават да носят рискове. На места в котловините видимостта е под два метра, отчитат синоптиците.  

 

От регионалната инспекция по околна среда в Перник още от края на миналата седмица обясняват, че високите концентрации на серен диоксид са опасни за хората. Проблемът е съчетан с безветрието и гъстата мъгла от петък вечерта. 

 

Заради светкавичната реакция от топлоцентралата са намалили подаването на въглища и са увеличили количеството на подавания природен газ. За момента непосредствена опасност за хората няма.

 

През следващите няколко дни мъглата ще остане, докато през страната не премине атмосферен фронт, който да смени въздушните маси. В събота и неделя очакваме по-динамично време и тогава мъглите навсякъде ще се разсеят.