Народното събрание обсъжда квотите във ВСС

 

"При квота 6:6 прокурорската квота остава напълно безконтролна", коментира в Народното събрание съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. 

 

Още по темата

Той се включи в обсъждането на въпроса за квотите във ВСС.

 

"Това е очевидно най-острият спорен момент в конституционните промени, които гласуваме, и тук искам още веднъж да подчертая, че разглеждането на съдиите и прокурорите като напълно равнозначни и равнопоставени представители на съдебната власт магистрати, е дълбоко погрешно.", каза Кънев.

 

"И ще си позволя да цитирам КС, а не собственото си мнение, тъй като то може да е много по-крайно, решение №8 от 2005г., което казва: „По волята на ВНС в осъществяването на съдебната власт участват три категории органи: съдилища, прокуратура и следствени органи. Те не са и не могат да бъдат равнопоставени. Конституционната рамка определя за всеки от тях различна функция и всеки от тях с различен интензитет и различни средства осигурява реализацията на съдебната власт“.

 

Съдът следва да бъде напълно независим и напълно безпристрастен, включително изцяло ограничен от възможността да следва национална наказателна политика, докато прокуратурата обратно – има отговорна функция да провежда национална наказателна политика. И още нещо – съдът е под контрола на прокуратурата във всеки един случай, когато магистрат от съда извършва престъпление. Прокуратурата в България е, и дори при приемане на балансираната квота 6:6, остава безконтролна като първоначалното предложение на вносител предвиждаше поне минимална възможност за осъществяване на публичен контрол.", добави Радан Кънев.

 

В дебата участва и правосъдният министър Христо Иванов. 

 

Независимостта на съда е висшата ценност, която трябва да осигурим”, подчерта от парламентарната трибуна правосъдният министър. 

 

„Въпросът за квотите във ВСС е ценностен въпрос. Става дума за това ценност ли е независимостта на съда и можем ли да я подчиним на другите. Когато се говори за върховенство на правото, именно независимостта на съда се поставя като такава ценност”, каза още правосъдният министър.

 

„Съдиите трябва да имат свои представители във ВСС и тези представители трябва да са мнозинство”, каза още Христо Иванов. „Всички останали видове независимости - прокурори, адвокати, съществуват,за да защитават независимостта на съда”, подчерта той. 

 

„Съдия съдийско око не вади, прокурор прокурорско око не вади”, коментира председателят на БСП Михаил Миков.