90 народни представители подкрепиха тази идея на Реформаторите

Парламентът прие предложението на група депутати от Реформаторския блок от Конституцията да отпадне текстът, който казва кога точно членовете на ВСС трябва да гласуват тайно. 190 народни представители подкрепиха тази идея, 27 бяха против, а 1 се въздържа.

 

До момента при гласуването на решения, свързани с назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи, ВСС гласуваше тайно.

 

От сега нататък дали ВСС да гласува определени решения тайно или явно ще трябва да се реши с допълнителен законодателен текст, който обаче ще може да бъде променян много по-лесно, отколкото се правят промени в Конституцията.

 

От ДПС също подкрепиха предложението този текст от Конституцията да отпадне.  „Спорът явно или тайно да се гласува е от векове. Ние от ДПС ще подкрепим предложението конституционното ограничение ВСС да взима решенията си с тайно гласуване да отпадне. Искаме да предупредим, че не трябва да се възлагат свръх очаквания за реформиране на система през промяна на начина на гласуване”, коментира преди гласуването председателят на ДПС Лютви Местан.

 

„Има не малко ситуации, в които явният вот създава повече предпоставки за контролиран вот. Определени членове на ВСС ще вдигат ръка и под зоркия поглед на прекия си ръководител. Затова трябва да отпадне конституционното ограничение, а този текст да бъде записан в закона”, добави Местан.

 

Парламентът не прие предложението на група депутати от Реформаторския блок тайното гласуване във Висшия съдебен съвет да се замени с явно гласуване.  Само 46 народни представители подкрепиха тази идея, 49  бяха против, а 109 се въздържаха.

 

Един от вносителите на предложението – Димитър Делчев се опита да обясни, че при явно гласуване, ще има много по-ефективен граждански контрол върху дейността на ВСС. „Нека гражданското общество да контролира този процес”, призова той.

 

 „Защо искате да контролирате и гласуването във ВСС?”, репликира го Чавдар Георгиев от „БСП лява България” . „Спорейки за явното и тайното ние всъщност спорим дали да има зависим или независим Висш съдебен съвет”, коментира още той.  

 

„Явното гласуване категорично трябва да бъде подкрепено, защото това е инструмент за лична отговорност. Който не носи лична отговорност, не трябва да става член на ВСС, депутат или министър.", коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок.

 

„Реформаторският блок не трябва да прави изказвания”, отсече Валери Жаблянов от левицата. „Те катастрофираха по най-безобразния начин в днешния дебат. Реформата в Конституцията, която те предложиха, приключи с пълно фиаско. Явното гласуване е символ на гласа на улицата и антиподът на демокрацията”, заяви още той.