Румяна Ченалова, която е участник в един от най-големите съдебни скандали, отново се яви на разпит

 

Докато партиите спорят как точно да реформират съдебната система у нас, една вече бивша съдийка, а сега обвиняема – Румяна Ченалова, реши да говори за това как се прави правосъдие в България. 

 

Още по темата

Жената, която е участник в един от най-големите съдебни скандали, отново се яви на разпит. 
Румяна Ченалова беше разпитана и в Столичното следствие, където досега не беше викана. За какво е разпитвана - остана тайна.

 

„Отговориха ми, че на свидетел не могат да обясняват за какво е образувано делото”, каза Ченалова.

 

Тя пък реши да говори пред медиите за това как са образувани други дела и как са издадени присъдите по тях. Мотивът ѝ – притеснителни според нея изказвания на главния прокурор. 

 

„Главният прокурор няколко пъти наблегна как ми е разпределено делото „Октопод” и изведнъж се изправи Алексей Петров и каза „двете каки ми направиха това, което ми се случи”. Кой е главният враг на Петров – Цветан Цветанов. Той го репресирал. Кой внесе обвинителния акт срещу Цветанов? Осъдиха ли го? Когато се произнесе ВКС, ще ви кажа какво знам за това дело – на Цветанов. Тези обстоятелства са свързани с осъждането – с първата, 4-годишна присъда”, допълни Ченалова. 

 

Присъдата беше върната за ново разглеждане от Върховния съд. Според магистратите на Цветанов не му е бил осигурен справедлив процес. При втория прочит на делото ексвътрешният министър беше напълно оправдан. Доказателства за натиск обаче няма. 

 

„Един юрист трябва да прочете всички доказателства, за да има мнение – т.е. тук въпросът е тези, които са чели делото, как са прочели доказателствата. По отношение на това дело съм присъствала на определени разговори”, каза Ченалова.