АБВ няма никакви претенции към този пост, подчерта той

Председателят на АБВ Георги Първанов бе лаконичен в коментара си за оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

 

"Той беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт, в това число и на конституционните промени“, заяви той. 

Още по темата

 

Първанов не смята, че тази оставка ще предизвика драматични сътресения в коалицията и подчерта, че АБВ няма никакви претенции към този пост. 

 

По повод заявеното от председателя на ДСБ Радан Кънев, че персонално оттегля подкрепата си за управлението, Георги Първанов коментира, че няма намерение да злорадства, но се пита къде в парламентарното пространство Кънев ще припознае себе си като опозиционен депутат.

 

Той определи като успех за партията приемането на текста, който се отнася до разпределението на квотите по колегии в проекта за реформа в съдебната власт. 

 

"Смятам, че беше проява на разум, мъдрост и отговорност приемането на едно такова разпределение. Направили сме своите компромиси относно състава на ВСС, относно начина на вземането на решения и досега сме убедени, че по-верният начин за вземане на кадрови решения е тайното гласуване”, каза Георги Първанов. 

 

Той разчете постигнатото не само като успех на АБВ, но и на една друга политическа култура, която приобщава не само участващите в управлението, но и опозицията. Той изрази надежда този начин на работа да продължи и занапред.