Клати ли се коалицията?

 

Трус в управлението. Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, а Реформатори отказват подкрепа за Бойко Борисов. Причината - парламентът не прие предложената от тях реформа на съдебната система. 

 

"Правя един малък, но важен жест – подавам оставка” – тези думи на правосъдния министър прозвучаха секунди, след като 204 депутати, начело с ГЕРБ, приеха предложението на АБВ за прокурорската колегия. То направи на пух и прах "историческия компромис" от лятото. Тогава 180 депутати се подписаха под решението квотите в тази колегия да са разпределени по равно. Шестима професионалисти - прокурори и следовател, и шестима избрани от парламента. Днес обаче професионалистите останаха шест, но избраните от парламента - пет. Така прокуратурата получи пълния контрол над решенията. Въпреки предизвестения резултат, залата не мина без битка.

 

Така се стигна до безкомпромисното решение на двама Реформатори. 

 

По-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя”, заяви Христо Иванов.

 

„От настоящия момент правителството на Борисов не може да разчита на моята подкрепа. Споделям личното си решение”, заяви Радан Кънев.

 

Министър Иванов не дочака края на промените, а премиерът го дочака, за да чуе за края на министерските му дни. Бойко Борисов прие оставката му, а Реформаторите един по един започнаха да взимат своето решение. Гроздан Караджов също се оттегли от управлението, включително и като председател на транспортната комисия. Но дори и 15 от Реформаторите да се откажат от властта, отново коалицията остава със 122 души. 

 

 

Политическите реакции на оставката на Христо Иванов не закъсняха. Тя беше изненада за колегите му в Реформаторския блок.

 

"РБ не е обсъждал изобщо тази тема”, заяви Найден Зеленогорски.

 

От АБВ пък останаха доволни от решението на Христо Иванов. 

 

„По-добре късно, отколкото никога. Досегашният министър беше спънка за конституционните промени”, коментира Георги Първанов.

 

От АБВ отричат да имат апетит за министерски пост. Мнението на Първанов е, че от оставката няма да последват сътресения за управляващата коалиция. За да предотврати евентуални трусове, на пожар в парламента пристигна вицепремиерът Румяна Бъчварова, която по отделно говори с депутатите на Меглена Кунева и Радан Кънев.

 

Решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да излезе в опозиция не спечели симпатизанти сред другите съуправляващи партии. Патриотите го посъветваха да не реагира мелодраматично. 

 

„И наши предложения не са били приемани, но какво от това”, заяви Красимир Каракачанов. 

 

След среща с Реформаторите вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че ГЕРБ очаква от тях да излъчат ново име за поста правосъден министър. Ако това не стане, ГЕРБ ще търсят кандидат. Според нея днешната оставка няма да окаже трус върху управлението.

 

 

Какво успя да направи и какво не на поста правосъден министър Христо Иванов? Екип на Новините на Нова разговаря с него, малко след като оставката му беше приета. 

 

"Моят ход беше напълно предсказуем за всички участници в днешното гласуване. Интересите на прокуратурата натежаха над тези на съда. Видя се кой как гласува. Имаме една ситуация, в която имаме една фигура с голямата власт да насочи държавната репресия или да се въздържи от това и няма никакъв контрол върху тази фигура. Това е централен проблем на българската демокрация", коментира Иванов.

 

Звездата на Христо Иванов изгрява на политическия небосклон през август 2014 година, когато е избран за вицепремиер и правосъден министър в служебния кабинет "Близнашки". След парламентарните избори остава на поста правосъден министър в кабинета "Борисов". Иванов беше един от най-атакуваните министри заради неспирните скандали в съдебната система. Той дойде на поста с обещанието за оставка, ако промените в Конституцията не минат. 

 

Очаквайте коментара на Христо Иванов в „Здравей, България” утре сутрин.

 

Репортери: Марина Стоименова, Ина Гълъбова, Надя Ганчева