Това ще улесни преноса на азербайджанско синьо гориво до България

 

България - крачка напред към газовия хъб. Проектът вече има и работно име - "Балкан". В основите ще е бъдещата газова връзка на страната ни с Гърция.

 

А окончателното инвестиционно решение за строежа на интерконектора беше подписано днес в София. Тръбата ще свързва  директно газопреносните мрежи на Гърция и България.

 

По план строителството трябва да започне през есента на 2016 г., а първите количества газ по тръбата да потекат в средата на 2018 г. Тогава през газопровода всяка година могат да преминават близо 3 милиарда кубически метра синьо гориво. Целта е да се разнообразят източниците на природен газ, така че България и регионът да не са толкова зависими от руското синьо гориво.


"Кристално ясно е, че Югоизточна Европа е най-уязвима, когато говорим за сигурност на газовите доставки. Извън всяко съмнение е, че не можем да решим този проблем без помощта на България", заяви Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" в ЕК. 

"Да си отдъхнем, че ако някой се ядоса и спре кранчето за Украйна, ние няма да се окажем в ситуация, в която като кмет на София изпаднах – да гледам как градът ми изстина в най-големия студ. И ако не беше тогава мазутът в някои от старите котли, не знам как щяхме да изкараме зимата. Още падат сажди от небето – колко мазут изгорихме тогава", коментира Борисов.  


"Ако изчистим всички регулаторни и финансови въпроси, и завършим газовите връзки със съседните страни, аз съм оптимист за изграждането на газов хъб тук, в България. той ще бъде в сърцето на газовата сигурност за целия регион и дори – отвъд него", допълни Борхард.