Криза за министри няма, смята той

 

Още по темата

„За мен беше изненада решението на правосъдният министър и на Радан Кънев. Това са прибързани оставки. Но няма да има драми. Драмата приключи с тези две оставки. Криза за министри няма, там няма дефицит”, заяви в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.


По думите му вчера управляващите са се качили на последния вагон на влака.

 

Ролята на ДПС в управлението той обясни така:


„От 160 гласа, подкрепящи промените в Конституцията, те видяха, че ще бъдат анатемосани за това, че не са подкрепили промените. Виждайки, че нещата минават в Народното събрание, вероятно имаше телефонно обаждане от Пашата, ДПС се появиха и дисциплинирано подкрепиха всяко едно предложение. Преди почивката те дори не бяха в залата. Влиянието на тяхната група щеше да бъде решаващо, ако те бяха решили да не подкрепят промените”, коментира Валери Симеонов.

 


По думите му Божидар Лукарски дал да се разбере, че категорично не иска да се занимава с този въпрос и че би приел гласуване при съотношение шест на пет в полза на прокурорите.


Какво ще се промени? Утре нищо. Ясно е, че политическата воля на Народното събрание е да има сериозни промени. Няма да позволим корупцията в съдебната система да продължава. Не трябва да се втренчваме в прокурорската колегия. Няма никакво значение дали са пет на шест, или са шест на пет. Кой няма да ми гарантира, че в едната квота няма да влязат двама души на главния прокурор? Нима прокурорите са по-корумпирани, нима не им вярваме?”, попита Валери Симеонов.


Той обяви, че има сериозни подозрения за купуване на съдебни състави.


„Има много съдебни състави, които решават срещу финикийски знаци. Направена е първата крачка това да бъде спряно”, добави той.


Валери Симеонов определи поведението на Христо Иванов и на Радан Кънев като „достойно”.


По повод промяната на поведението при гласуването на депутатите от "Движението за права и свободи", Симеонов заяви: „ДПС са на външно управление, там трябва да им казва някой кой какво да прави и какво да каже”.


Целия разговор гледайте във видеото.