Държавата не прави нищо, за да ги мотивира да раждат повече, твърдят те

 

Родители от 20 български града протестираха днес.  

Още по темата


Те искат държавата да води по-адекватна политика срещу демографската криза. И показват следните данни – ако през 2009 г. родените деца у нас са били малко над 80 000, то през изминалата година техният брой намалява до 55 000. По думите им държавата не прави нищо, за да ги мотивира да раждат повече деца.

 

Родителите искат парите, които се получават през първата година от майчинството, да се определят на базата на заплатата в предходните 18 месеца, а не на базата на дохода за 2 години назад. Майките настояват още през втората година от отглеждането на детето да получават не 340 лева, а 420 - колкото е минималната работна заплата. Родителите  са убедени, че детските надбавки трябва да са за всички деца, а размерът им да 60 лева на дете.

 

 

„Без подоходен критерий до въвеждането на семейното подоходно облагане! Защото към момента детски добавки биват получавани като социална помощ, не като активна демографска политика. Протестът ни днес не е за някакви пари, а за активна демографска политика. За да можеш да бъдеш спокоен, когато раждаш в България, да не търсиш начин да отгледаш детето си у нас”, коментира една от протестиращите майки.

 

„Подадох документи за прием в детска градина, когато детето беше на десет дни. Отговор обаче все още чакам. Ако не го приемат, ще си го гледам. Нямам финансовата възможност да си позволя частно детско заведение. Ако се върна на работа, заплатата, която ще вземам, ще ми стига да заплащам неговата частна детска градина. В този вариант е по-добре за да стоя вкъщи и да си го гледам”, коментира друга протестираща майка.

 

 


 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Ивомира Пехливанова, Цеца Алексова, Благой Бекриев. Биляна Борисова, Димитър Иванов