"Приличаше на етюд, в който всеки има предварително определена роля", коментира той

 

„Оставката на министъра на правосъдието беше една предизвестена смърт от т.нар. исторически компромис”, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.  

Още по темата

 

„Приличаше ми по-скоро на етюд, в който всеки имаше предварително определена роля”, добави той. „Вчера бях в парламента. Христо Иванов ми се видя много самотен, той беше оставен сам там”, разказа Панов. „Когато се гласуват промени в Конституцията, това има значение за цялата страна и е нормално той да има подкрепата на кабинета. Аз не видях такава подкрепа”, добави той.

 

„Сега видяхме сигнала, който даде законодателната власт. В някои пунктове, изключително важни като разделянето на ВСС, аз не видях политическа воля това да се случи”, коментира Панов.

 

„Венецианската комисия нееднократно е заявявала, че колегията на съдиите трябва да има мнозинство от съдии, което не се случва”, подчерта той.

 

„За съжаление вчера политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт удобен за Брюксел, за да може да се покаже, че нещо се случва, а всъщност, това не е така”, коментира още Панов.

 

„Председателите на двете върховни съдилища се избират по процедура, която изисква произнасяне на ВСС. В този смисъл и двете длъжности не се избират от съдии. Ето защо в колективния орган на съдиите трябва да има мнозинство от съдии. Нещо, което вчера не беше постигнато”, каза още председателят на ВКС. 

 

Председателят на етичната комисия във ВСС  Ясен Тодоров пък коментира, че когато в сряда е излязъл от парламента, пред сградата на Народното събрание вече е имало хора с предварително подготвени плакати: 

 

 

 

В "Здравей, България" Христо Иванов коментира, че оставката му е била напълно предсказуема: