Политически совалки и хакерска атака след оставката на Христо Иванов

 

Трудно наследство- това завеща правосъдният министър Христо Иванов. А кой ще застане на поста му- и днес въпросът не намери ясен отговор.  Засега можем да кажем, че, според наши източници, името на новия правосъден министър ще научим във вторник. 

 

А дали номинацията ще е на Реформаторския блок и ще оцелее ли дясната коалиция след оттеглянето на Христо Иванов и Радан Кънев?

 

Политически совалки и хакерска атака се случват ден след оставката на правосъдния министър.

 

От средите на Реформаторите се чу, че още 13 депутати ще оттеглят подкрепата си за кабинета "Борисов". Те се разделиха на две. И това се вижда ясно от начина, по който вчера са гласували спорното предложение за разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет.

 

Ето кой как е гласувал: разделението е ясно - ДСБ, Корман Исмаилов и гражданската квота против промените на АБВ, хората на Кунева и Лукарски - всички единодушно въздържали се. 


Как ще изглежда от тук нататък парламентарната група на Реформаторите?

 

Затишие след буря. Така изглеждаха нещата в Реформаторския блок след вчерашните оставки и опозиционни заявки. В резултат остана без отговор основният въпрос дали ще има още оставки и опозиционни заявки. Или по-скоро получи разнообразие от отговори.

 

Според едни мнозинството Реформатори ще удари по масата и ще напусне властта. А според други Радан Кънев и Христо Иванов ще останат солови Донкихотовци.

 

И така единственото, което стана безусловно ясно, е тежкият разнобой в Реформаторския блок „за” или „против” оставането във властта. ДСБ ще реши през уикенда. СДС се изнесе на тайно

Още по темата

заседание. ДБГ – също. С други думи – всички млъкнаха. 

 

И точно когато темата към днешна дата изглеждаше напълно задушена, от "България на гражданите" до всички телевизии пристигна мейл с официална позиция – партията се оттегля от властта и призовава всички свои участници в нея да подадат оставка. Оказа се, че партията е станала жертва на кибер атака. 

 

"Установихме, че имейлът на ДБГ е хакнат и през него е пусната невярна информация до медиите", уточни Настимир Ананиев. 

 

От партията се оплакаха в ДАНС, МВР и ГДБОП. Спецагенти пристигнаха в централата, за да проверяват кой подава оставки от името на Меглена Кунева. 

 

Що се отнася до постовете на останалите министри-реформатори - поне според кулоарната клюка никой от тях на този етап не смята да си ги освобождава предсрочно.

 

Нова не успя да открие вицепремиера и лидер на Реформаторите Меглена Кунева- спрягана за наследник на подалия оставка Христо Иванов. Цял ден в централата на десните сили протичаха тайни и не толкова тайни заседания, но лидерската тройка запази пълно мълчание.

 

До вчера правителството разполагаше с подкрепата на 136 депутати. Ако се оттеглят само депутатите на ДСБ, гласовете стават 132. Но тъй като видимо гражданската квота ги подкрепя, гласовете падат с още няколко- до 127 гласа. Дори и да се отцепят 13 депутати, както прогнозира Гроздан Караджов, това пак не поставя на риск управлението- макар и с крехко мнозинство от 123 депутати.

 

И това, без плаващата подкрепа на други сили - но по ключови въпроси, досега ДПС например също гласуваше заедно с ГЕРБ. И в този случай подкрепата за кабинета "Борисов 2" става далеч по-категорична- 163 депутатски гласа. 

 

Трусове в управляващата коалиция след оставката на Христо Иванов не се очакват. От ГЕРБ не смятат, че други министри ще последват примера му. Чакат се предложения за овакантения пост. Първо реформаторите имат право да издигат кандидатура. ГЕРБ обаче също ще мислят за име. За часове, слухове завъртяха името на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева за правосъден министър.  


Решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да мине в опозиция не притеснява ГЕРБ. Заместник-председателят на групата обясни, че явно Кънев не е успял да убеди останалите политически сили в правотата на своите каузи. 


И Патриотите, които заедно с ГЕРБ и Реформаторите участват в  управлението, са изненадани от решенията на Христо Иванов и Радан Кънев. 


Съпредседателят на партньорите омаловажи ролята на ДПС при гласуваните промени на Конституцията. Държавният глава Росен Плевнелиев също коментира оставката на правосъдния министър.

 

"Като държавен глава аз се гордея, че назначих Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство. Гордея се, че дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи", заяви президентът. 

 

Той допълни, че е бил изненадан от оставката. Изрази надежда, че Христо Иванов ще продължи да работи за реформа в съдебната система. 

 

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова