Демонстранти спряха временно движението по "Цариградско шосе"

 

Продължават протестите след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Демонстрантите се събраха пред сградата на Народното събрание, а минути след 19 ч. се насочиха към Орлов мост. Около 19.15 ч. ключовото кръстовище в центъра на София беше временно блокирано.

 

Минути по-късно тълпата се върна отново пред парламента, а трафикът по "Цариградско шосе" беше възстановен.

 

 

Протестиращите са убедени, че правосъдната реформа е била бламирана. Позовават се и на думи на вече бившия правосъден министър Христо Иванов. В ефира на Нова, в първото си интервю след като хвърли оставка, Иванов заяви, че парламентът е гласувал поправките в Конституцията под диктовката на главния прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата


„Борисов ми каза, че това, което ще се получи като съдебна реформа, трябва да бъде съгласувано с Цацаров”, заяви министърът в оставка в ефира на „Здравей, България”. И допълни, че "със сигурност има много високи нива на зависимост". 


Според Бойко Борисов обаче думата не е "зависимост", а "стабилност".


„Благодаря на парламента, че вчера демонстрира толкова голямо единство и стабилност”, заяви премиерът.


Христо Иванов обясни, че се е налагало да лавират около желанията на главния прокурор. Но надмощието на Цацаров е стигнало не само колегията във Висшия съдебен съвет.

 

 

Защо обаче Иванов е бил част от това управление, след като зависимостите на изпълнителната власт с прокуратурата са били видими и ясни? 


„До вчера имаше възможност за въвеждане на тези квоти. Ако дори квотите не можахме да прокараме, какво ни оставаше за Закона за съдебната власт”, коментира Иванов.


Той очерта основният, според него, проблем - прекалено овластената и безконтролна фигура на главния прокурор. Проблем, който вчера бил затвърден с 204 от 240 гласа. 


А кой ще седне в министерското кресло в правосъдието, засега не е ясно. По информация на Нова името му ще бъде обявено във вторник следващата седмица.

 

Репортери: Ина Гълъбова/Данаил Глишев