Уволняват неудобни служители на горското стопанство във Велинград

 

Екипът на предаването „Разследване” тръгна по сигнал за незаконна сеч със съмнения за чиновнически чадър. Става дума за държавна гора до Велинград. Вместо да потърси отговорност на фирмата за дърводобив в района, директорът на местното горско стопанство, е уволнил служителя, който установил нарушението и подал сигнал за него.

Още по темата


В разговор пред скрита камера същият горски шеф призна, че фирмата е „наша”, оставена да работи без притеснения. 


Местността Каркъмска поляна в Родопите, близо до Велинград – отсечени са 16 дървета на място, където няма позволително за сеч. В съседство е районът на фирма, която има право да реже само маркирани дървета от държавната гора, с цел възобновяването ѝ - и то само в определени участъци, наречени котли. И там обаче има липсващи дървета - извън тези котли.


Екипът на „Разследване” направи снимки на нарушенията още преди падналия сняг. Лесоинженерът природозащитник Александър Дунчев, който подаде сигнала, е категоричен, че сечта е незаконна. 


Салих – служител на държавно ловно стопанство във Велинград, първи вижда нарушението и вика началника на госркия участък Любомир Аршинков. Докладват на директора на стопанството Бахтияр Софу. Дни след това Аршинков е уволнен, а Салих е приканван да дава показания срещу него и други горски от участъка.


Подставено лице на екипа на „Разследване” се представя за влиятелен познат на един от наказаните горски и се среща със Софу във Велинград, за да го попита може ли да го пощади и остави на работа. Директорът го посреща и в разговора признава, че фирмата за дърводобив в района на сечта не бива да се закача и нейният шеф Наско е „наш човек”, а прясно уволненият горски Аршинков му пречел.


Кой кого познава и подкрепя, кой кого прикрива, уволнява и назначава в родните горски стопанства, кой сече незаконно, кой печели от това и що е то дървена мафия – гледайте всичко това в „Разследване”, неделя вечер, след Новините на Нова.