Има подозрения, че ДСБ са авторите на мейла от ДБГ, твърди лидерът на АБВ

 

"Подозрението на мнозина е, че всъщност ДСБ са авторите на фалшивия имейл, в който ДБГ обяви, че оттегля подкрепата си за властта". Това заяви за "Здравей, България" председателят на АБВ Георги Първанов, след като вчера хакери разпратиха съобщение от името на партията на Меглена Кунева, в което обявяват, че тя "не може да продължи да крепи парламентарното мнозинство". 

 

"Това е приятелски огън, няма съмнение. Този имейл е написан професионално, написан е от политик, който пропуска тази малка подробност - в коалиционното споразумение няма идея за промяна на Конституциятата", смята бившият президент.  

 

"Tези хора, които предложиха промените в Конституцията, искат партиите да

Още по темата

избират една квота, която да е по-голяма от професионалната прокурорска квота. Как да очакваме, че избраните от тях представители в прокурорската колегия ще са принципният колектив? Изобщо много е фалшива тази теза, в която едната част от съдебната система - съдиите – да бъдат независими, а другата част – прокурорите, да бъдат контролирани", изтъкна бившият държавен глава.  

 

„Тук очевидно идеята е една парламентарна група, респективно – онези, които стоят зад нея, да върнат един познат модел на прокуратурата. Това е моделът на Татарчев – по негово време прокуратурата беше използвана за политически натиск, за мачкане на опонента”, допълни той.  

 

По думите му депутатите са осъзнали, че на съдебната система не ѝ трябва политически борд: "Това, което предложиха Иванов и неговите хора, беше политически борд върху прокуратурата".

 

Той коментира думите на подалия оставка правосъден министър, че в Народното събрание има зависими депутати, които изпълняват каквото им каже главният прокурор: „Така министърът внушава, че дори премиерът е зависим. Защо каза това, чак след като се провали неговият опит за промени в Конституцията? Не мога да повярвам, че в парламента има 204 зависими души, това е твърде висок резултат".