Високотехнологичният парк е с 11 научни лаборатории с оборудване за 20 милиона евро

 

"София Тех Парк" отвори врати. Държавата инвестира милиони в първия научен и технологичен парк у нас. Как иновациите ще бъдат използвани в бизнеса и образованието провери екип на Новините на Нова.

 

Бившите поделения на Първа армия вече са високотехнологичен парк с 11 научни лаборатории с оборудване за 20 милиона евро. От днес в комплекса заработи и първата умна класна стая. 

 

Няма дъска, няма тебешир, няма дори тетрадки. В училището на бъдещето пред учениците има таблети, а преподавателят стои пред интерактивен екран. Дори микрофонът в ръцете им е специален.

 

У нас има четири такива стаи. Тази обаче е първата, в която дори разсейването на учениците е под контрол. Видеокамери наблюдават концентрацията на учениците в час. По този начин учителят може да види кой внимава и кой не.

 

Разработката е първа по рода си в Европа. Плод на усилията на учени от няколко европейски университета. В такава класна стая едва ли някой ще се разсейва, тъй като обучението е превърнато в интересно приключение.

 

В класната стая знания ще трупат бъдещи предприемачи в сферата на иновациите като Антон Гавраилов, който работи по система за дронове-роботи. Автоматизирани летателни апарати, които ще предават видеоинформация в реално време. Безценна технология, която има бъдеще в много отрасли на икономиката.

 

Компанията на Антон, както и всички останали, ще могат да разчитат на подкрепа във всички области на своята дейност. Ключовите елементи на технологичния парк са инкубатора, предназначен за подкрепа на стартиращи предприятия, както и лабораторният комплекс с оборудване за 20 милиона лева.

 

В комплекса ще работи и суперкомпютър с възможност да прави 400 000 милиарда операции в секунда. Цялото оборудване за 11-те лаборатории трябва да бъде инсталирано до края на тази година.