Очакванията са Реформаторският блок да напусне управлението, за Петър Москов обаче не е сигурно

 

Решителен избор за част от Реформаторите - да напуснат или да останат във властта. ДСБ се събра спешно в Поморие, а тази нощ се очаква да стане ясно и тяхното решение. 

 

Разговорите се водят при закрити врати, но още от сутринта очакванията са, че хората на Радан Кънев вероятно ще излязат от управлението. Това като парламентарно разпределение означава минус четирима депутати, а заедно с Гроздан Караджов стават петима по-малко, което не нарушава коалиционната стабилност в Народното събрание.

 

Не същи обаче са очакванията за министър Петър Москов. Тълкуваният клонят към това да запази поста си. Колегите му определят ситуацията като „деликатна” заради това, че той е „хем десебар, хем има да прави здравна реформа”.

 

Думите на премиера Радан Кънев коментира като некоректни, особено в частта за това, че ДСБ се опитват да клатят стабилността в държавата. 

 

„Защо когато се гласува с ДПС и АБВ по най-различни дребни поводи сме без значение. Когато обаче отстояваме принципните си позиции се оказваме със значение. Не беше много коректна тази забележка. Чух нещо друго и то е, че е възможно, според него, между второ и трето четене на Конституцията да има определени промени в добра посока. Не съм сигурен, че това е процедурно възможно, но ако е процедурно възможно, си струва да се обсъди. В каузата си сами не можем да останем. Безспорно трус е възможен, но нищо повече не мога да кажа на този етап”, коментира Радан Кънев.

 

Решението си дали да напусне управлението Реформаторският блок ще вземе следващия вторник.