Петър Москов напуска зам-председателския пост на ДСБ

 

Депутатите на Радан Кънев минават в опозиция, но Петър Москов остава министър на здравеопазването. Това решиха от ДСБ след четиричасови дебати на ръководството на партията.

 

Петър Москов напуска зам-председателския пост на ДСБ, но не губи доверието на съпартийците си. Радан Кънев обяви, че партията му безусловно подкрепя здравната политика на вече бившия си ръководител. Така, на практика, опозиционна партия подкрепя министър.

 

Радан Кънев и Петър Москов застанаха заедно пред медиите, за да покажат, че няма да позволят някой да прави опити да ги скара. Решението си да остане министър, Петър Москов мотивира с това, че неговата оставка е най-исканата оставка от началото на това управление и той няма да позволи на ДПС да му я вземат "по този начин".

 

Интервю с Петър Москов очаквайте утре в "Събуди се" след 08.30ч.!

 

Текстът на решението на НР на ДСБ, оповестено от Радан Кънев, гласи: "Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-то НС поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционните реформи и бламирането на министър Христо Иванов като министър на правосъдието. ДСБ подкрепя провежданите реформаторски политики от д-р Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста, прие оставката му като зам.-председател на партията".

 

Как протече днешният наситен политически ден - вижте във видеото.

 

По-рано днес Бойко Борисов прогнозира избори 2 в 1 догодина, ако Реформаторският блок излезе от управлението.

 

 

Няма политическа стабилност в страната и предсрочни избори са неизбежни. Това коментира в интервю за Дарик радио лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Правилният път е Реформаторският блок да продължи да управлява заедно с ГЕРБ - такава беше днес позицията на икономическия министър Лукарски, който обяви, че не вижда аргументи да бъде бламирано правителството.

 

Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред Дарик радио.

 

Самият Москов публикува на страницата си във Facebook песента My Way" ("Моят път") на Франк Синатра преди ръководството на партията да реши дали да остане в управлението. Това предизвика полемика под публикацията в социалната мрежа. Някои изтълкуваха думите му като индикация, че е взел решение да остане в кабинета и го поздравиха, а други го призоваха да си подаде оставката.