Общо 100 000 лв. са открити в домовете им

 

Десетки митничари отидоха зад решетките! Службите проведоха специализирана акция срещу корупцията по границата. Цяла смяна на „Капитан Андреево” беше арестувана заедно с получените подкупи. 

 

Акцията е започнала тази сутрин, но е подготвяна в продължение на половин година. От специализираната прокуратура съобщиха, че задържаните са 33-ма митничари, сред тях е и началник смяна. Бройката обаче може да варира според доказателствата, които все още се събират. 

 

Таксата „спокойствие” се е плащала както от шофьори на камиони, така и на автобуси и леки коли, влизащи в България. Парите са се давали, за да се избегнат щателни проверки. Сумата е варирала от 5 до 200 евро.

 

Малко след като дневната смяна застъпва на работа тази сутрин на „Капитан Андреево”, пристигат десетки униформени, които нареждат на митничарите да спрат работа и да се наредят на плаца. В помещения на пункта са заловени митничари, които разпределят пари след нощната смяна. Солидни суми са намерени и в домовете и колите на техни колеги в цялата хасковска област. Открити са общо 100 000 лева. Валутата е евро, долари, турски лири. 

 

По акцията се работи отдавна. От прокуратурата отказаха да съобщят дали тя е по сигнал.

 

За няколко часа са извършени над 100 претърсвания. Сред 33-мата задържани на този етап има и началник смяна. Парите са давани от шофьорите, за да вкарват без проверка контрабандни стоки и цигари.

 

„Доколкото ми докладваха на оперативката ги има снимани как взимат парата. 2,6 милиарда са отивали преди тази година в различни схеми, контрабанда”, заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

Заради арестите преминаването през границата в посока България беше спряно за часове, а на изход също се образуваха километрични опашки.

 

Новите митничари, които работят от няколко седмици на „Капитан Андреево”, не са сред задържаните. В ареста са само опитни инспектори. 

 

Предстои повдигане на обвинения на част от задържаните. Най-тежките предвиждат затвор до 15 години.

 

Редовите митничари на „Капитан Андреево” са около 80 души. Все още не е ясно как ще работи пункта при положение, че 33-ма от тях са задържани. Междувременно опашката от камиони от нашата страна е километрична.