"Борим се за бройката, която дава превес на политическата квота във ВСС", твърдят оттам

 

„Протестът на съдиите продължава. Мотивът да излезем беше онова, за което дълго време се говореше и се подготвяше като съдебна реформа, в крайна сметка беше подготвен само като един минимум от законоданелни изменения. В процеса по подготовка на измененията бяха ангажирани страшно много съдии. Затова решихме спонтанно да излезем и да се обърнем към гражданите, защото обръщението, което бяхме направили към политиците, не даде никакъв резултат”, обяви в студиото на „Здравей, България” говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев.

Още по темата

 

По думите му проблемите на гражданите започват, когато те имат сблъсък със съдебната реформа.


„Това, за което се борим, е една единствена бройка, която дава превес на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Искаме представителите на професионалната квота, които се избират от съдиите, да имат превес, за да може съдебната система да се управлява от хора, които са вътре в нея”, добави още Иван Георгиев.


Той уточни, че не се противопоставят на прокуратурата.


„Това, което искаме, е с разделянето на две квоти, съдиите да не се месят в работата на прокурорите, и обратното – прокурорите да не се месят в работата на съдиите", допълни той.


„Борбата не е изгубена. Можем да продължим с инициативите”, подчерта Георгиев и заяви, че голяма част от съдиите са се съгласили да носят везните на Темида на тогите си.


„Това не е дейност под егидата на Съюза на съдиите в България. В нея са нагажирани всички съдии”, добави говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев.


Той поясни, че ще има още една среща с граждани пред Съдебната палата.