Инициативата се нарича "Коледата безопасна" и се провежда всяка година

 

В навечерието на празниците започна поредната кампания „Коледата безопасна”, при която се извършват засилени проверки за опасни подаръци.

Още по темата


От началото на месец декември са били проверени близо 200 магазина за детски играчки в страната. В редица от тях са открити опасни за здравето стоки.


Етикетът на български език е задължителен. На него трябва да пише произходът и материалите, от които е направена. Не всички потребители обаче четат.


Проверяващите съветват да сме особено внимателни, купувайки т. нар. "пеещи" играчки и да се уверим, че устройството, което издава звук, е достатъчно добре закрепено.


Само за последния месец от пазара са изтеглени шест вида опасни стоки. Сред тях са запалки, играчки, имитиращи плодове и дървени пъзели. Въпреки ясните инструкции за производство, детските дрехи също са сред стоките, които проверяващите изтеглят от пазара заради дребни частици и апликации, които лесно могат да бъдат откъснати и погълнати. 


Обект на проверка са и щандовете с пиротехника. Проблем, например, могат да бъдат свещите за торта тип фонтан.  


Шумните рекламни кампании с намаления често са капан. Върху част от стоките е посочена само старата цена и процентът на намалението, но не и новата цена.


В зависимост от нарушенията санкциите варират от 500 до 15 хиляди лева.

 

 

А вие попадали ли сте на опасни стоки? Изпращайте ни вашите сигнали в "Моята новина". 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова